Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

Spitsmuizen (Crocidura russula Hermann)

Wij behandelen hier de Huisspitsmuis het meest voorkomend


spitsmuis-wering-bestrijding

Spitsmuizen worden, afhankelijk van het soort, 6 tot 9 cm lang ze hebben een klein behaard staartje ongeveer 2/3 van hun lichaamslengte. Kenmerkend voor spitsmuizen is de spitsvormige kop met een ver vooruitstekende snuit, een soort slurfje. Het gebit van spitsmuizen is heel anders dan dat van de echte muizen; in plaats van knaagtanden hebben ze sterk gepunte snijtanden en scherpe kiezen, geschikt om insektenpantsers van o.a kevertjes te vermalen. De mannetjes hebben een muskusklier die aan de zijkant zichtbaar is.

Ontwikkeling

Spitsmuizen zijn snelle, beweeglijke diertjes die zowel overdag als s'nachts actief zijn. Ze kunnen goed zwemmen en kunnen een tjilpend of fluitend communicerend geluid maken. In verhouding met hun grote lichaamsoppervlakte verbranden zij opgenomen voedsel zeer snel en moeten ze vrijwel voortdurend eten om in leven te blijven. Ze voeden zich hoofdzakelijk met kleine, ongewervelde dieren zoals insecten en insectenlarven, wormen, slakken, spinnen en soms ook met kleine gewervelde dieren bijv. jonge muizen. Anders dan de Huismuis eten zij niet of nauwelijks zaden of vruchten. De spitsmuis is een nuttig dier mede door de grote hoeveelheid insecten die zij dagelijks opeten. Spitsmuizen leven meestal in zelfgegraven holen, maar maken ook wel gebruik van oude muizen- of mollengangen. Ze geven de voorkeur aan een leefomgeving met een ruige vegetatie waar voor hen veel prooidieren en schuilplaatsen te vinden zijn. In de winter wordt de spitsmuis ook binnenshuis aangetroffen. Afhankelijk van het soort werpen spitsmuizen gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar, met een nestgrootte van 4 tot 6 jongen.

Schade

Als Huisspitsmuizen gebouwen intrekken kunnen zij voor behoorlijke overlast zorgen. Zo communiceren zij door middel van een klier (Muscus) die ook voor de mens een onaangename geur achterlaat. Bij grote getale Huisspitsmuizen is deze geur goed te ruiken. De Huisspitsmuis kan op bepaalde plekken veel uitwerpselen achterlaten. Dit komt dat het zijn behoeft in zogenaamde latrines deponeert. Verder kunnen zij voor geluids-overlast zorgen boven plafonds.

Wering/Bestrijding

Bestrijdingsmiddelen toepassen voor de Huisspitsmuis is niet toegelaten. Hiervoor zijn zij beschermd. Doordat het echte insecten eters zijn, zijn hier ook geen middelen voor verkrijgbaar. Vermoed u overlast van de Huisspitsmuis? meestal is dit maar tijdelijk en trekken ze met beter weer naar buiten toe. Het zijn ook zeer nuttige diertjes die veel insecten opruimen. Mocht de overlast aanhouden neem dan contact met ons op. Wij hebben geruime ervaring om de Huisspitsmuis ook voor langere duur uit uw omgeving te weren. 


Bellen