Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

Het Papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum Escherich)

Uiterlijk

papiervisje-eet-papier

Een vleugelloos insect van zo’n 1,5 cm. Bedekt met fijne schubben: 2 lange antennen aan de kop en 3 lange sprieten aan het achterlijf   

Het papiervisje kruipt met snelle slangachtige bewegingen. Het is grijsachtig van kleur met spikkels op de rugzijde. Het verschil met het zilvervisje is duidelijk te zien aan het feit dat het zilvervisje meer glad is en het papiervisje duidelijk kleine ''haartjes'' op het lichaam vertoont.

Ontwikkeling

De eitjes van het papiervisje worden in hoopjes afgezet van ongeveer 200 stuks achter kieren en plinten. De eieren zijn ca. 1 x 0,8 mm groot. De eitjes komen na 4 - 6 weken tot maximaal een half jaar uit, dit is afhankelijk van de temperatuur. Bij temperaturen beneden de 22°C komen de eitjes moeilijk uit. In het larvale stadium vervellen de nimfen tot 13 maal. Levensduur is afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid ca. 2 - 3 jaar dit kan zelfs tot 8 jaar.

Leefwijze

Papiervisjes zijn erg lichtschuw. Ze hebben een voorkeur voor een rel. luchtvochtigheid van 55% of meer. Overdag verbergen zij zich op donkere plaatsen, naden en kieren van gebouwen. In droge goed centraal verwarmde gebouwen kunnen ze zeer goed overleven. Papiervisjes kunnen eenvoudig versleept worden van het ene naar het andere pand, met producten en materialen. Dit kan ook van buur naar buren gaan via leidingen etc. Het voedsel bestaat voornamelijk uit koolhydraten zoals zetmeel, suikers enzovoort. Dit halen ze o.a. uit: Papier, behang, boeken, wandbedekking en synthetische materialen. Dit dieet wordt aangevuld met eiwitten in de vorm van kleine, dode insecten en bepaalde soorten lijm die gebruikt worden bij het inbinden van boeken. De meest gunstige temperatuur voor volwassen papiervisjes ligt tussen de 24 en 30 graden.

Wering en bestrijding

Door een goede hygiëne en het aanpassen van de temperatuur en materialen zal het papiervisje zich minder snel tot grote aantallen vermeerderen. Een nauwkeurig uitgevoerde bestrijdingsactie door middel van een naden en kierenbehandeling zal de levenscyclus doorbreken en de overlast wegnemen. Zelfs kan een speciale gel-behandeling worden toegepast om papiervisjes te bestrijden. Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing zijn specialist in papiervisjes bestrijding en kunnen u hiermee van dienst zijn. Twijfelt u tussen een papier of zilvervisje? Geen probleem met beide soorten hebben wij prima ervaring. 


Bellen