Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

Motmug of Rioolvlieg 

Tinearia alternata / Psychoda alternata

Uiterlijk en kenmerken

  • Heel herkenbaar de behaarde vleugels die groter zijn dan hun lichaam
  • Ze variëren in kleur van geelachtig tot grijs en zwart en zijn driehoekig van vorm
  • Ze hebben twee lange behaarde antennes op hun kop
  • De larven zijn wormachtig, 1- 9 mm lang, grijswit van kleur en de uiteinden zijn wat verhard en donkerder
  • Ze zien eruit als kleine ‘’hartvormige’’ vlindertjes

motmug-op-muur

Als Motmuggen in uw woning of in een gebouw voorkomen duid dit meestal op een probleem met het riool, lekkage aan afvoerleidingen of een hele vochtige ruimte zoals douche putjes of wasbakken. Vooral niet gebruikte en/of verstopte afvoeren zijn favoriete (broed)plaatsen. Ook kunnen ze algemeen voorkomen uit potplanten of plantenbakken die te vochtig zijn.

Meestal vind u deze vlinder- vormige insecten in de buurt van de kruipruimte. Vervolgens worden ze door het licht aangetrokken en kunnen zich door het hele huis verspreiden. De larven van de Motmuggen ontwikkelen zich in organisch materiaal zoals bijvoorbeeld slip uit het riool of afvalwater. De larven leven van schimmels, algen en bacteriën. Een Motmug leeft gemiddeld 3 weken, 1 week als larve en 2 weken als volwassen exemplaar.

In grote getallen kunnen Motmuggen behoorlijke hinder geven. In dit geval kunt u het beste de specialist raadplegen. De bestrijding begint met het opsporen van de rust en broedplaatsen. Zo nodig wordt hier een advies voor gegeven of een aanpassing op uitgevoerd. Is dit niet voldoende dan kan er een bestrijding volgen om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing heeft de ervaring en deskundigheid om dit probleem te verhelpen. Neem eens contact op en zie wat wij voor u kunnen betekenen.

 

 


Bellen