Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

   

De Bruine rat (Rattus Norvegicus) 

 

Uiterlijk

De bruine rat is meestal grijsbruin van kleur met een wat lichtere buik. De bruine rat heeft een stevige bouw met zichtbare oren. Zijn staart is iets korter dan zijn lichaam. Een volwassen exemplaar heeft een lichaamslengte van 22 tot 30 cm en weegt gemiddeld ca. 500 gram.

Ontwikkeling

De bruine rat kan een leeftijd bereiken van 2 a 3 jaar, waarin het wijfje 12 tot 15 worpen van ongeveer 6 tot 10 jongen per keer kan groot brengen. Deze jongen worden kaal en blind geboren met een zoogperiode van 4 weken. Na 3 maand zijn de jongen geslachtsrijp en kan de voortplanting beginnen. De uitbreiding van een populatie is sterk afhankelijk van de omgeving en voedselaanbod.

Leefwijze

De bruine rat kan zich heel goed aan de omgeving aanpassen. Hun vacht helpt ze daarbij. Denk maar aan temperaturen, klimmen en graven en niet te vergeten zwemmen. De bruine rat is het liefst s’nachts actief, met hun goede reukzintuig weten ze overal te komen. De ogen zijn daarin tegen minder. De bruine rat is een echte alleseter met voorkeur voor granen, noten, vlees en vis. Ze leven het liefst in de buurt van hun voedsel met daarbij ruig terrein, om zo onopgemerkt te leven. Net als de muizenfamilie heeft de bruine rat een eigen territorium waarin ze geen andere familie dulden. Een territorium dat vrij komt wordt al gauw overgenomen door andere families, tenzij er voldoende wering/maatregelen getroffen worden.

Schade/overlast

Bruine ratten kunnen aanzienlijke schade aanrichten o.a door knaagschade, vervuiling en ziekte door besmetting. Ziektes zoals salmonella, Weil en varkenspest etc. worden makkelijk verspreid. De bruine rat blijft zijn hele leven lang knagen om zijn voortanden te onderhouden. Dat kan aan alles zijn kabels, hout of steen met alle gevolgen van dien. En dan de vervuiling uitwerpselen en urine wat ze elke paar meter laten vallen. Gevolgd door buiksmeer wat je te zien krijgt op de vaste routes.

Ratten Bestrijding

Om bruine ratten te bestrijden zijn 3 elementen heel belangrijk: Hygiëne, weringsmaatregelen en de juiste kennis over de te kiezen bestrijdingsmethode. Dit laatste omdat in het Oosten van het land behoorlijke resistentie is ontstaan bij diverse bestrijdingsmiddelen. Hygiëne is het erg belangrijk dat huis, tuin en werkplek netjes opgeruimd is en dat het aantal schuilmogelijkheden/voedsel aanbod gering is. Wering treffen is net zo belangrijk omdat andere families het territorium zullen overnemen indien er niets gedaan wordt. Maar ook het beperken en afdichten van doorgangen zorgt voor het weren van de bruine rat. Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing beschikken over de juiste kennis, diverse materialen en professionele bestrijdingsmiddelen om de bruine rat uit uw omgeving te houden.

Vermoed u overlast van ratten in of rondom uw huis, bedrijf of tuin? Dit is geen schande. Ook een defect aan bijv. een riolering kan behoorlijke rattenoverlast veroorzaken. Wij zijn bekend met deze problemen en kunnen u hierbij helpen!