Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

De Bruine rat (Rattus Norvegicus) 

De bruine rat is meestal grijsbruin van kleur met een wat lichtere buik. De bruine rat heeft een stevige bouw met zichtbare oren. Zijn staart is iets korter dan zijn lichaam. Een volwassen exemplaar heeft een lichaamslengte van 22 tot 30 cm en weegt gemiddeld ca. 500 gram.

ratten-bestrijding

Ontwikkeling van de Bruine rat

De bruine rat kan een leeftijd bereiken van 2 a 3 jaar, waarin het wijfje 12 tot 15 worpen van ongeveer 6 tot 10 jongen per keer kan groot brengen. Deze jongen worden kaal en blind geboren met een zoogperiode van 4 weken. Na 3 maand zijn de jongen geslachtsrijp en kan de voortplanting beginnen. De uitbreiding van een populatie is sterk afhankelijk van de omgeving en voedselaanbod.

Leefwijze van de Bruine rat

De bruine rat kan zich heel goed aan de omgeving aanpassen. Hun vacht helpt ze daarbij. Denk maar aan temperaturen, klimmen en graven en niet te vergeten zwemmen. De bruine rat is het liefst s’nachts actief, met hun goede reukzintuig weten ze overal te komen. De ogen zijn daarin tegen minder. De bruine rat is een echte alleseter met voorkeur voor granen, noten, vlees en vis. Ze leven het liefst in de buurt van hun voedsel met daarbij ruig terrein, om zo onopgemerkt te leven. Net als de muizenfamilie heeft de bruine rat een eigen territorium waarin ze geen andere familie dulden. Een territorium dat vrij komt wordt al gauw overgenomen door andere families, tenzij er voldoende wering/maatregelen getroffen worden.

Schade & overlast die de Bruine rat kan geven

Bruine ratten kunnen aanzienlijke schade aanrichten o.a door knaagschade, vervuiling en ziekte door besmetting. Ziektes zoals Salmonella, Weil en Hantavirus, worden makkelijk verspreid door uitwerpselen of het achterlaten van buiksmeer. De bruine rat blijft zijn hele leven lang knagen om zijn voortanden te onderhouden. Knagen aan kabels, hout, isolatie of steen kan grote gevolgen hebben en in het ergste geval zelfs brand veroorzaken.  

Ratten Bestrijding 

klimmende-rat

De Bruine rat is in flinke opmars. Het is tegenwoordig niet ongewoon dat je rond een woning of gebouw een Bruine rat kunt waarnemen. Op het moment dat de Bruine rat een woning of gebouw betreed wordt het wel erg vervelend. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het gebeurt regelmatig dat er verwarring ontstaat tussen een steenmarter, in veel gevallen zijn ratten de oorzaak. Ook ratten maken behoorlijke geluiden en knagen kabels door.     

Wij van Jansen of lorkeers Plaagdierbeheersing beschikken over de juiste kennis, diverse materialen en professionele bestrijdingsmiddelen om de bruine rat uit uw omgeving te houden. Wij zijn speciaal gecertificeerd door het KPMB om de bruine rat ook in de buitenomgeving te mogen beheersen.

Vermoed u overlast van ratten in of rondom uw huis, bedrijf of tuin? Dit is geen schande. Ook een defect aan bijvoorbeeld een riolering kan behoorlijke rattenoverlast veroorzaken. Verzakken van straatwerk, geluiden in de spouwmuur het plafond of onder het dak. Wij zijn bekend met deze problemen en kunnen u hierbij helpen!


Bellen